LA CARXOFA
És originària de la costa
mediterrània, de Sicília o Egipte. Aquí ens interessa parlar de
les propietats nutricionals dels aliments, però la carxofa té un
història curiosa a la mitologia i val la pena aturar-nos-hi
un moment. El déu Júpiter es va enamorar de Cynara, una noia rossa
i molt bella que el va rebutjar. Júpiter, que tenia un caràcter que
déu n’hi do, la va transformar en Cynara scolymus, que és
el nom científic de la carxofa. Així que, si un déu us va
darrere, penseu-vos-ho dues vegades abans de rebutjar-lo.
Propietats nutritives
A banda, la carxofa conté vitamines del grup B, en concret niacina (B3), riboflavina(B2),tiamina (B1) i B6 i també vitamina A. És rica en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi, i conté unes quantes proteïnes i també hidrats de carboni i mucílags (fibra soluble). Resulta especialment interessant pels àcids que conté, com el cafeoilquínic i el dicafeoilquínic, el cafeic, l’oleic, el linoleic i el pantotènic. També aporta flavonoides.
Protegeix el fetge i contribueix a la seva recuperació en casos
de malalties hepàtiques. Afavoreix la funció
biliar gràcies als àcids cafeic, oleic i linoleic i l’àcid
cafeoilquínic estimula producció de bilis. Per aquesta raó, els
que tinguin pedres a la vesícula se n’haurien d’estar de menjar
carxofes.
Aquests àcids, juntament amb la fibra, també són responsables de la reducció del colesterol, i disminueixen la pressió arterial i prevenen l’arteriosclerosi. La carxofa també redueix el nivell de sucre a la sang.
Atenció mares lactants: la carxofa disminueix la producció de llet.
Ara trobam excel·lents carxofes al mercat. Les popdem consumir crues, bollides o en plats tan nostrats com unes sopes mallorquines, pilotes o escaldums.
Aquests àcids, juntament amb la fibra, també són responsables de la reducció del colesterol, i disminueixen la pressió arterial i prevenen l’arteriosclerosi. La carxofa també redueix el nivell de sucre a la sang.
Atenció mares lactants: la carxofa disminueix la producció de llet.
Ara trobam excel·lents carxofes al mercat. Les popdem consumir crues, bollides o en plats tan nostrats com unes sopes mallorquines, pilotes o escaldums.
Tret de “Ets el que menges”
1 comentari:
Molt interessant!
Però... és veritat que si en menges quedes encarxofat? O és una llengenda urbana?
x
Publica un comentari a l'entrada