dilluns, 2 de gener del 2012

Els nostres alumnes opinen...

EL CATALÀ HA DE SER UN REQUISIT O UN MÈRIT PER ACCEDIR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA?

La llengua catalana avança o retrocedeix en funció dels polítics que governen en cada moment.
            D’ençà que hi ha democràcia el català ha anat recuperant espais que havia perdut durant la dictadura. A les Balears ha avançat en l’Administració, l’ensenyament i els mitjans de comunicació, però actualment el senyor José Ramon Bauzá, president de les Illes Balears, vol llevar el català de molts dels àmbits públics, com l’IB3 on les pel·lícules que abans s’emetien en català, ara són en castellà. També vol que els pares puguin elegir en quina llengua s'ha de fer l’ensenyament als infants petits, i a més a més té la pretensió que el català deixi de ser un requisit per accedir a l’Administració i passi a ser només un mèrit.
            Personalment crec que el català ha de ser un requisit a les Illes Balears i no un mèrit, perquè qualsevol treballador de l’Administració pública pugui entendre tots els seus ciutadans, tant si parlen en català com si parlen en castellà. Un funcionari no podrà atendre en la seva llengua els ciutadans catalanoparlants si no està obligat a conèixer-la. A més a més, és un avantatge per a aquells que hagin estudiat a les Illes per poder accedir a un lloc de treball, perquè sinó qualsevol podria optar al mateix lloc de feina que un estudiant de les Illes amb un títol de català.
           També em demano per què s’ha de poder elegir en quina llengua ha de ser l’educació dels fills si mai, i enlloc s’ha vist res semblant. Això faria que la societat estigués separada en dues i els que optassin pel castellà tendrien moltes dificultats per saber el català.
            Per tant pens que el govern hauria de donar més suport al català a les Illes en lloc de desprestigiar-lo. Un poble que no valora la seva llengua no té futur.

                                                                                           
MARIA NIEVES RUBIO
2n BATX.A

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord. Si hem estudiat aquí i tenim un títol de català no hi ha dret que no tenguem avantatges davant els que no han estudiat aquí.

embruiXAnt ha dit...

Enhorabona a l'autora de l'article d'opinió.
M'ha agradat molt com ho ha explicat.