Enguany seguim comptant amb exalumnes que no ens abandonen per res del món, amb nous alumnes que s'han anat incorporant i amb la col·laboració de la nova professora de teatre Jerònia Aulet, a qui volem agrair la seva participació. Tot això aportarà saba nova al teatre solidari.
El sus el va donar el dia de les verges. S'iniciaren les activitats amb la campanya NINGÚ SENSE BUNYOLS!
Els alumnes, interpretant distints personatges, varen explicar, cada un amb el seu estil, la recepta dels bunyols.
D'altra banda, un grup de cuiners i pastissers agosarats varen fer pasta per sa mare i na Bet! Amb les mans ben empastissades anaven mostrant com es feien els bunyols.
No hi faltava el grup d'escrivans, que -de forma manuscrita- repartia les receptes.
Hi havia bunyols i, cada un que en comprava dipositava la voluntat a la nostra guardiola per a la ONG MALLORCA AMIGA.
Alumnes i professors varen dur OLI, FARINA I SUCRE. Tres productes bàsics per fer els bunyols, que després vàrem fer arribar a famílies necessitades de Mallorca.
A l'instant us sorprendrem amb més actuacions.
Tenim molts més projectes, ja us anirem informant.
Gràcies per seguir-nos i per col·laborar-hi.
Fotografies: Sandra López 4t-A
Text: Xesca Cabot
Són les Verges!!!
Ningú sense bunyol.
Són les Verges!!!! Gent xalesta!!!!
N’hi ha que ens troben estranys,
però fa mil cinc-cents anys
que a Mallorca es fa la festa.
Mirau: la qüestió és aquesta:
Sols ho celebra qui vol!
El que importa és el bunyol
Enguany ens ve amb un somriure
que ens demostra que és possible
que tothom pugui gaudir
de menjar els bunyols d'aquí,
doncs tothom té dret a viure!
| |
|
Quin dia és avui? Avui fan festa Santa Úrsula i les onze mil verges. Hi ha moltes versions de la llegenda però les hagiografies medievals conten que Úrsula, pressionada pel seu pare, s’havia de casar amb un príncep pagà i va demanar, a canvi de perdre la seva virginitat, que deu donzelles ho continuassin essent. El que realment va passar és que n’hi varen aparèixer onze mil i totes juntes se n’anaren a Roma a rebre el baptisme, i al retorn, es varen trobar amb els huns d’Àtila que pretenien abusar sexualment d’elles. La història conta com totes s’hi resistiren (fins i tot Úrsula, amb la qual Àtila es volia casar) i per això foren brutalment assassinades.
Com ho celebram? La vigília d’aquesta festa, ahir vespre, es canten serenates davant els balcons de les al·lotes fadrines i aquestes, en agraïment, conviden els sonadors a menjar els bunyols, ensucrats o banyats amb mel i un poc de mistela.
Com es fan els bunyols?
Ingredients:
250 grams de farina de força.
Mig quilo de patates (o de moniatos).
Un poc de llevat.
1 ou
Preparació:
Ø Bulliu les patates senceres i amb pell, pelau-les i aixafau-les bé amb una forqueta o amb el passapurés.
Foneu el llevat dins un tassonet amb un dit d’aigua tèbia.
Ø Bateu l’ou.
Ø Mesclau el llevat amb la patata, l’ou batut i la farina. S’hi va afegint aigua fins que la pasta quasi no s’aferri a les mans. Ha de quedar ben fluixa.
Ø S’ha de pastar una bona estona i s’ha de deixar tovar la pasta tapada amb un pedaç net. Quan hagi tovat devers mitja hora (ho coneixereu perquè haurà augmentat molt) podeu començar a fer els bunyols.
Ø Posareu un calderó al foc amb abundant oli, quan sigui calent amb la mà esquerra agafareu pasta i fareu sortir bolletes tancant els dits polze i índex. Amb els mateixos dits de la mà dreta – que haureu banyada amb aigua amb sal- fareu el forat al temps que deixau caure el bunyol dins l’oli. Els fregireu amb oli de gira-sol per cada banda i els posareu dins un plat amb un plat petit- cap per avall- al fons perquè hi degoti l’oli que pugui sobrar.
BON PROFIT!
1 comentari:
Que són d'aguts els nostres alumnes!
Publica un comentari a l'entrada