dilluns, 12 de desembre del 2011

Festes i tradicions de Mallorca


DESEMBRE

 Dia 24 :MATINES És tradicional a Mallorca anar a Matines. L’acte central i de més càrrega històrica és el cant de la Sibil.la, que es remunta a la baixa edat mitjana. En acabar l’ofici, i abans de començar la missa, puja a la trona un al.lot d’uns dotze anys (darrerament també pot ser una al.lota) que duu un vestit de dona ben brodat i que sosté amb les dues mans una gran espasa. A moltes esglésies, santuaris i ermites de Mallorca se celebren matines i es canta la Sibil.la, però si n’hem de destacar algunes, potser són rellevants les del santuari de Lluc, amb la coral dels Blauets; i les de la Seu de Palma.



Dia 25: NADAL És costum a Mallorca dinar en família i fer una llarga sobretaula. Els més menuts reciten poemes. Es pot considerar l’indiot com a plat típic.
Dia 26: SANT ESTEVE/SEGONA FESTA A Catalunya i a Mallorca celebren la segona festa de Nadal, Sant Esteve, el primer màrtir. També és costum fer taulada per dinar.
Dia 31:FESTA DE L’ESTENDARD Palma commemora l’entrada de les tropes del rei en Jaume I a la ciutat l’any 1229. El batle i els regidors col.loquen l’estendard reial a la plaça de Cort i se celebra un ofici solemne. Acompanyen les autoritats, cavallets i cossiers. Després de la missa es recita “La Colcada”, un poema costumista de Pere d’Alcàntara Penya que descriu com els padrins commemoraven la victòria del rei en Jaume.

1 comentari:

Jaume Mateu Janer ha dit...

sort que encara conservam les nostres tradicions! visca mallorca!
i enhorabona per tots els articles de la revista :-)