dijous, 8 de desembre del 2011

Entrevista als Joves de Mallorca per la Llengua



1. Què és exactament el que heu fet?

Els Joves de Mallorca per la Llengua, fins ara, no teníem un local propi on poder-nos trobar, fer tertúlies i passar una bona estona amb els amics. Únicament disposem d'una seu que compartim amb la nostra entitat mare, l'Obra Cultural Balear i, és a aquesta seu, on feim les reunions de cada dilluns i on decidim els actes (com l'Acampallengua o el Correllengua) que farem durant l'any.

Així que, a principi de curs vàrem pensar que seria interessant poder tenir un local com a referent i punt de trobada per a tots els joves. Trobar un local, i amb els temps de crisi que corren, no va ser una tasca fàcil; i calia també pensar en les despeses per mantenir-lo i els torns per tenir-lo sempre obert. Era evident que necessitàvem un casal, així que els amics de l'Ateneu Popular de Palma ens varen oferir compartir el seu local amb nosaltres i ens el deixen tots els divendres. D'aquesta manera, Joves de Mallorca per la Llengua ja té un espai a Ciutat on poder-nos reunir, parlar, berenar i gaudir dels amics. 
2. Qui va tenir la idea?

Ja feia temps que teníem la idea al cap! Pensàvem que seria interessant i beneficiós per a la nostra entitat tenir un lloc diferenciat d'allà on acostumem a reunir-nos per fer feina. Així, un dels membres de la nostra Comissió Permanent, que es reuneix cada dilluns a les 19h. a la seu de l'Obra Cultural Balear, va informar-nos que a l'Ateneu ens podrien deixar el seu local els divendres per fer la nostra trobada. Així doncs, començàrem amb les negociacions que dugueren a bon port!

Considerem que la idea va ser bona, ja que realment l'oci que està pensat pels joves és molt reduït a l'illa. Així, els Joves de Mallorca per la Llengua ofereixen una alternativa diferent i ambientada als joves cada divendres! En altres paraules: oci fet per joves i destinat a joves. 
3. Qui en forma part?

Als Joves de Mallorca per la Llengua tenim molta gent i ben dispar! Generalment, els que duem la feina de l'Ateneu i el preparen cada divendres perquè tothom el trobi preparat, és la Comissió Permanent dels Joves de Mallorca per la Llengua. Són els Joves per la Llengua els que en formen part i els que fan la feina, setmana darrere setmana, per poder oferir als joves mallorquins un local on passar l'estona.

Si un divendres decidiu passar-vos per l'Ateneu trobareu al·lotes i al·lots d'entre 16 fins als 25 anys, que comparteixen inquietuds, somnis i esperances. Tothom és benvingut a l'Ateneu! Podeu venir tot sols, amb amics o amb molts d'amics! 
4. A qui va destinat? Quin és l'objectiu?

L'objectiu que teníem ben clar a l'hora d'obrir l'Ateneu cada divendres, era oferir al jovent un espai alternatiu d'oci i, sobretot, on les activitats es duguessin a terme en català. L'Ateneu és com una petita cafeteria on, a més, tenim disponibles refrescs per 1€ i tapes per només 0,50€. Les tapes són elaborades pels Joves de Mallorca per la Llengua i cada setmana duen un plat diferent: des de croquetes, truita de patata o quixe fins a pintxos d'hamburguesa o coca de xocolata. Evidentment, el preu és molt simbòlic i els beneficis estan destinats a la subvenció de l'entitat per organitzar concerts, trobades o altres actes.

L'objectiu és esdevenir un lloc on els joves mallorquins puguin passar l'estona sense tudar molts de diners. Avui en dia, no trobem a Palma un local pensat específicament perquè els Joves puguin passar simplement l'estona conversant i estar-hi tot l'horabaixa amb una despesa mínima. Els grans llocs d'oci que tenim, exigeixen als joves forts hàbits de consum i el temps que podem passar-hi és limitat. A més, nosaltres pensem que un oci diferent és possible. L'Ateneu cerca també això: el debat i la participació dels Joves, la interacció i el lliure intercanvi d'idees.  
5. Com se us va ocórrer la idea?

La idea va començar amb molta modèstia, però gràcies als esforços de totes i tots els membres dels Joves de Mallorca per la Llengua, està tenint una bona resposta. Simplement, volíem un casal que fos gestionat per joves i on les activitats que es duguessin a terme fossin per a joves i en català.

La iniciativa es va posar en marxa i, gràcies a les negociacions amb l'Ateneu Popular, ara cada divendres hi podem ser-hi. 

6.Què es pot fer al casal? On està situat?

El casal es troba a un lloc molt cèntric de Palma: al Carrer de la Missió, 19. Aquest carrer és una de les travessies del conegut Carrer dels Oms. El local és petitó però acollidor i allà es pot fer qualsevol cosa: des d'anar-hi amb els amics a sopar d'unes quantes tapes a molt bon preu, com anar a debatre una estona, o, fins i tot, hi ha alguns joves que han vingut a fer treballs en grup mentre fan uns refrescs o mengen qualque cosa a preu econòmic.

El local és propietat de l'Ateneu Popular de Palma, però els divendres som els Joves de Mallorca per la Llengua els encarregats d'obrir-lo. A més d'oferir un espai de trobada i disbauxa, també tenim pensat fer una activitat cada més, com ara la projecció d'una pel·lícula, conferències, xerrades o activitats culturals ambientades al jovent.


7. Quina és la resposta de la gent cap al casal?

La veritat és que els Joves han contestat molt bé. Des del primer dia, on inauguràrem el casal, fins ara quasi un mes després, cada divendres hem tingut ple. Els joves vénen a l'Ateneu per diversos motius: per parlar amb els amics a un lloc on saben que haurà gent de la seva edat que comparteixi les seves inquietuds. També vénen per resoldre dubtes de classe ja que adalt tenim unes taules on es poden perfectament fer feines en grup. Així mateix, molts joves van a passejar per la Ciutat, i en estar cansats, vénen a l'Ateneu a sopar de quatre tapes que els costen 2€!

Tot plegat: el local cèntric (a cinc minuts de l'Estació Intermodal), els preus econòmics, els joves o la gatzara fan que, cada divendres, l'Ateneu sigui un nucli de diversió assegurada. Joves de Mallorca per la Llengua us convida a venir un divendres amb nosaltres i a passar una estona divertida, desenfadada i a conèixer gent! Recordeu: cada divendres a partir de les 18h. a l'Ateneu Popular de Palma (Carrer de la Missió, 19) trobareu els Joves de Mallorca per la Llengua!!

Us hi esperem!!


Candela  Rodriguez i  Ares  Fernandez

Més informació dels Joves de Mallorca per la Llengua, a  l'enllaç:   http://jovesllengua.cat/web/joveslle_01/inici_joves_llengua.php5

1 comentari:

embruiXAnt ha dit...

Jo som DE MALLORCA i PER LA LLENGUA, només em falta ser jove, que si fos jove ja hi estaria apuntada... Què esperau vosaltres a apuntar-vos-hi?
Xesca